torek, 17. januar 2017

Več si kot si predstavljaš


- Vse dokler meniš, da je težava v svetu okoli tebe,- vse dokler meniš, da so okoliščine, - da so drugi ljudje vzrok za tvoje trpljenje - si v brezupni situaciji. - Pomeni, da si ves čas v vlogi žrtve, da trpiš v raju.
                                                         - Katie Byron

Ta način razmišljanja izhaja iz mladosti, iz naše družine in iz družbe v kateri  smo odrasli in v kateri živimo. V tej družbi vidimo, da s prstom skozi medije kaže na druge, da so zakrivili to in ono. Vendar smo ljudje sami tisti, ki si razlagamo tako novice kot naša doživetja. Še naprej lahko iščemo krivce v starših, v šoli, v mestu, v podjetju, - v ožjem ali v širšem okolju, v katerem smo odraščali in kjer živimo. Lahko pa pogledamo nase, kaj lahko naredimo, da bo naše življenje drugačno. 


Kajti dokler s prstom kažemo na druge, s tem kažemo, kje je moč za naše obnašanje, za naša dejanja. Pomeni, da ne verjamemo, da je moč v nas samih. Ko pa pričnemo razmišljati o tem, kaj lahko naredimo sami. In gremo v konkretno akcijo - ko naredimo, kar zmoremo in znamo za boljši rezultat - sprejmemo odgovornost za to, kar se nam dogaja, kar smo naredili. In takrat vidimo, da je moč sprememb tega sveta v nas samih. 

                     Bodi sprememba, ki jo želiš videti in doživeti v Svetu.

- Mahatma Gandhi 


In, ko ljudje dojamemo, da je moč v nas, ko dojamemo, da mi sami z mislimi, s čutenjem, z akcijo gradimo Svet v katerem živimo - se znajdemo v situaciji, ko ne vemo, kaj in kako je potrebno narediti, da bomo doživeli posledice kot si jih želimo:

Da bi bili veseli, premožni, bogati, sproščeni, srečni...

V nas so prepričanja, ki smo jih prevzeli iz družbe v kateri smo živeli in še živimo. Tu je za kvaliteto kruha odgovoren pek; za zabavo so odgovorni mediji; za naše zdravje - medicinska doktrina in farmacija; za varnost in vzgojo otrok vrtci in šole itn. 

In tako ne verjamemo, da smo mi tisti, ki imamo sposobnosti in moč spremeniti svoje neposredno okolje - najprej sebe - od tega, kako skrbimo za naše lastno telo, do tega, kako delujemo v lastni družini, med prijatelji, v poslu.

Niti hoditi, niti brati, niti uporabe računalnika in telefona se nismo naučili v enem dnevu. Naučili pa smo se. 

Coaching je način hitrega učenja iz samega sebe.
Spremeni svoje življenje. 
Zaživi srečno.

Vojko





Ni komentarjev:

Objavite komentar